Согласование времен в английском языке
[start-answers-block type=3]
Постройте предложения, поменяв прямую речь на косвенную. Начинайте все предложения с «He said». Выражения, описанные в прямой и косвенной речи относятся к одному и тому же дню.
Example "She works in a bank." - He said that she worked in a bank.
1. [first="We went out last night." beginning=" He said that" answer=" they had gone out last night. " ending=" "]
2. [first="'I'm coming!'" beginning=" He said that" answer=" he was coming. " ending=" "]
3. [first="I was waiting for the bus when Alex arrived." beginning=" He said that" answer=" he had been waiting for the bus when Alex arrived. " ending=" "]
4. [first="I'd never been there before." beginning=" He said that" answer=" he had never been there before. " ending=" "]
5. [first="I didn't go to the party." beginning=" He said that" answer=" he hadn't gone to the party. " ending=" "]
6. [first="Alison will come later." beginning=" He said that" answer=" Alison would come later. " ending=" "]
7. [first="Julia hasn't eaten breakfast." beginning=" He said that" answer=" Julia hadn't eaten breakfast. " ending=" "]
8. [first="I can help you tomorrow." beginning=" He said that" answer=" he could help me tomorrow. " ending=" "]
9. [first="You should go to bed early." beginning=" He said that" answer=" I should go to bed early. " ending=" "]
10. [first="I don't like chocolate." beginning=" He said that" answer=" he didn't like chocolate. " ending=" "]
11. [first="I won't see you tomorrow." beginning=" He said that" answer=" he wouldn't see me tomorrow. " ending=" "]
12. [first="He's living in Paris for a few months." beginning=" He said that" answer=" he was living in Paris for a few months. " ending=" "]
13. [first="I visited my parents at the weekend." beginning=" He said that" answer=" he had visited his parents at the weekend. " ending=" "]
14. [first="He hasn't eaten sushi before." beginning=" He said that" answer=" he hadn't eaten sushi before. " ending=" "]
15. [first="I hadn't travelled by underground before I came to London." beginning=" He said that" answer=" he hadn't travelled by underground before he came to London. " ending=" "]
16. [first="They would help if they could." beginning=" He said that" answer=" they would help if they could. " ending=" "]
17. [first="I'll do the washing-up later." beginning=" He said that" answer=" he would do the washing-up later. " ending=" "]
18. [first="He could read when he was three." beginning=" He said that" answer=" he could read when he was three. " ending=" "]
19. [first="I was sleeping when Janine called." beginning=" He said that" answer=" he had been sleeping when Janine called. " ending=" "]
20. [first="Marta likes to watch TV." beginning=" He said that" answer=" Martha liked to watch TV." ending=" "]
[end-answers-block]